آیا مشکلات گوارشی می توانند باعث اضطراب شوند؟

باکتری های مفید موجود در روده یا دستگاه گوارش شما به هضم غذا کمک می کنند. تحقیقات فعلی همچنین نشان می دهد که این باکتری ممکن است بر سلامت روان شما تأثیر بگذارد.

این رابطه دو طرفه، که به عنوان محور روده-مغز شناخته می شود، ممکن است توضیح دهد که چرا مشکلات گوارشی می توانند باعث اضطراب یا علائم اضطراب شوند.

درک محور روده-مغز

روده شما از شبکه ای از سلول های عصبی تشکیل شده است که دیواره های آن را پوشانده اند و به طور جمعی به عنوان سیستم عصبی روده (ENS) شناخته می شوند. ENS با سیستم عصبی مرکزی شما، که شامل مغز و نخاع است، ارتباط برقرار می کند.

این ارتباط، که به عنوان محور روده-مغز نیز شناخته می شود، باعث می شود که روده شما بتواند بر موارد زیر تأثیر بگذارد:

  • خلق و خو
  • شناخت
  • سلامت روان

و در عوض، مغز شما بر فعالیت و عملکرد روده شما تأثیر می گذارد.

چگونه مشکلات گوارشی می توانند به اضطراب کمک کنند

مکانیسم ها و عدم تعادل روده مختلف ممکن است بر اضطراب تأثیر بگذارند یا باعث علائم اضطراب شوند.

عدم تعادل میکروبیوم روده

دیس بیوز روده زمانی رخ می دهد که باکتری های روده شما از تعادل خارج شوند. این ممکن است به دلیل یکی یا ترکیبی از عدم تعادل های روده زیر باشد:

  • از دست دادن باکتری های مفید
  • رشد باکتری های مضر
  • کاهش کلی تنوع باکتری های روده

این عدم تعادل ممکن است به اضطراب و افسردگی کمک کند.

التهاب

میکروبیوم روده همچنین می تواند بر التهاب تأثیر بگذارد و به شرایطی مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) که ناشی از سوء هاضمه است، کمک کند. بدتر شدن ناراحتی GI ممکن است منجر به اضطراب شود.

به دلیل مسیر ارتباطی دو طرفه بین روده و مغز شما، التهاب در روده شما ممکن است بر عملکرد مغز شما تأثیر بگذارد و احتمالاً باعث علائم اضطراب شود.

تولید انتقال دهنده عصبی

روده شما بسیاری از انتقال دهنده های عصبی مشابه مغز شما را تأمین می کند و حدود 95٪ از کل سروتونین بدن شما را فراهم می کند، هورمونی “شاد” که در تنظیم خلق و خو نقش دارد.

هنگامی که در حالت دیس بیوز یا تجربه عدم تعادل دیگری هستید، روده شما ممکن است کمتر از این هورمون های شادی را تولید کند، که احتمالاً به علائم اضطراب کمک می کند.

آیا غذاهای خاصی اضطراب را بدتر می کنند؟

رژیم غذایی پر از غذاهای التهابی مانند غذاهای شیرین و فوق پردازش شده ممکن است به بدتر شدن اضطراب و سایر شرایط سلامت روان، از جمله ناراحتی و افسردگی، کمک کند.

سعی کنید مصرف قند بالا و غذاهای فوق پردازش شده مانند برخی از دسرها و میان وعده های بسته بندی شده را محدود کنید.

همچنین ممکن است بخواهید مصرف الکل و کافئین را محدود کنید، زیرا اینها نیز ممکن است اضطراب را برای برخی افراد بدتر کنند.

آیا مشکلات گوارشی می توانند باعث اضطراب شوند؟

نقش پری‌بیوتیک‌ها در اضطراب و سلامت روده چیست؟

پروبیوتیک‌ها روده شما را با باکتری‌های سالم تأمین می‌کنند، در حالی که پری‌بیوتیک‌ها غذای باکتری‌های روده شما هستند.

یک بررسی تحقیقاتی در سال ۲۰۲۳ به مطالعات قدیمی‌تری اشاره می‌کند که شواهد قوی برای فواید پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها در درمان شرایطی مانند افسردگی و اضطراب را نشان می‌دهند.

همه مطالعات ارتباط مثبتی پیدا نکردند، اما محققان استفاده از پرو و پری‌بیوتیک‌ها را برای برخی از شرایط سلامت روان توصیه می‌کنند، زیرا آن‌ها عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای سنتی دارند. و ممکن است به همان اندازه موثر باشند.

چگونه می‌توانم اضطراب را از طریق سلامت روده مدیریت کنم؟

به دلیل ارتباط بین روده و مغز شما، ممکن است از تغییر برخی جنبه‌های رژیم غذایی خود برای بهبود علائم اضطراب بهره‌مند شوید.

  • رژیم غذایی پر فیبر بخورید: فیبر ممکن است به کاهش IBS و علائم اضطراب کمک کند، طبق یک بررسی تحقیقاتی در سال ۲۰۲۱. بروکلی، جو دوسر، توت‌ها و موز گزینه‌های مغذی هستند.

  • اسیدهای چرب امگا ۳ را بگنجانید: همان بررسی تحقیقاتی به مطالعات قدیمی‌تر انسانی و حیوانی اشاره می‌کند که بهبود اضطراب را در هنگام پیروی از رژیم غذایی با امگا ۳ بالاتر مشاهده کردند. سعی کنید بیشتر آووکادو، سالمون یا تون ماهی و روغن‌های گیاهی بخورید.

  • غذاهای غنی از پروبیوتیک را امتحان کنید: برخی از غذاها سرشار از پروبیوتیک هستند که به تعادل میکروبیوم روده شما با باکتری‌های خوب کمک می‌کنند. ماست و غذاهای تخمیر شده گزینه‌های غذایی هستند. پروبیوتیک‌ها همچنین به عنوان مکمل در دسترس هستند. قبل از مصرف هر گونه مکمل، به خصوص اگر داروی دیگری مصرف می‌کنید، با پزشک خود صحبت کنید.

  • استرس را مدیریت کنید: استرس مزمن همچنین ممکن است به عدم تعادل میکروبیوم روده کمک کند که باعث می‌شود باکتری‌های روده شما سموم و هورمون‌هایی را که آزاد می‌کنند تغییر دهند. برخی از تمرینات کاهش استرس شامل ژورنال‌نویسی، ورزش، مطالعه و مدیتیشن است.

  • سعی کردن هر یک از این استراتژی‌ها ممکن است به حفظ روده سالم و سلامت روان کمک کند.

اگر همچنان مشکلات گوارشی و اضطرابی را می‌بینید که از بین نمی‌روند، با پزشک یا یک متخصص تغذیه ثبت شده صحبت کنید. آن‌ها ممکن است بتوانند یک برنامه درمانی شخصی‌تر ارائه دهند.

منبع: healthline

دسته بندی شده در:

برچسب ها: