چرا پیاز باعث گریه میشود؟
شما در حال خرد کردن پیاز برای شام خود هستید که ناگهان چشمانتان شروع به سوزش میکند و اشک میریزد. ممکن است این سوزش آنقدر شدید باشد که مجبور شوید کار را متوقف کنید. چرا پیازها گاهی اینقدر اذیت کننده هستند؟ در واقع، این به دلیل برخی از واکنشهای شیمیایی بسیار جالب است.
قبل از اینکه پیاز به آشپزخانه شما برسد، گیاه پیاز با جذب نور خورشید و مواد معدنی از خاک، به طور شاد غذا تولید میکرد. معلوم میشود که پیازها به ویژه در جذب گوگرد خوب هستند، و از آن در تعدادی از اسیدهای آمینه استفاده میکنند. وقتی پیاز را برش میدهید، سلول به سلول را میشکافید و محتویات مایع آنها را آزاد میکنید. آنزیمهای قبلاً جدا شده با اسیدهای آمینه غنی از گوگرد برخورد کرده و اسیدهای سولفنیک ناپایدار را تشکیل میدهند که سپس به یک ماده شیمیایی به نام سین-پروپانتینال-S-اکسید مرتب میشوند. این ماده شیمیایی مخفی فرار است، به این معنی که به راحتی تبخیر میشود و هنگامیکه از تخته برش به سمت چشمان شما میآید، باعث احساس سوزش میشود. مغز شما برای جلوگیری از آسیب دیدن چشمان ارزشمندتان، به سرعت واکنش اشک را برای شستشوی این ماده تحریککننده فعال میکند. شما در وسط آشپزخانه خود با چشمان قرمز و گونههای خیس از اشک، قربانی آشکار جنگ شیمیایی گیاهان (شگفتانگیز) هستید.
پس چه کاری میتوان انجام داد تا این درام شیمی پیاز را کاهش داد؟ برخی از انواع پیاز، به ویژه پیازهای شیرین، نسبت به برخی دیگر گوگرد کمتری دارند و بنابراین کمتر احتمال دارد چشمان شما را بسوزانند. همچنین میتوانید قبل از خرد کردن پیازها، آنها را فریز یا یخچال کنید. این کار آنزیمهای مسئول این سلسله وقایع شیمیایی نامطلوب را کند میکند. ترفندهای دیگر مانند روشن کردن کبریت، خوردن نان در حین خرد کردن یا تنفس از دهان، به طور قابل توجهی کمتر مؤثر هستند (اگر اصلاً مؤثر باشند)، اما ناامیدی مادر اختراع است (یا چیزی شبیه به این)، درست است؟ اگر میخواهید آنها را امتحان کنید.