موج جزر و مد امواجی هستند که توسط نیروهای گرانشی خورشید یا ماه ایجاد می شوند و باعث تغییر سطح توده های آب می شوند. سونامی نیز یک سری موج آب است که به دلیل جابجایی توده های بزرگ آب، اما به دلیل اختلالات لرزه ای ایجاد می شود.
مقایسه موج جزر و مد و سونامی
ویژگی
موج جزر و مد
سونامی
درباره
امواجی هستند که توسط نیروهای گرانشی خورشید یا ماه ایجاد می شوند و باعث تغییر سطح توده های آب می شوند.
یک سری موج آب ناشی از جابجایی توده های بزرگ آب است. به طور کلی دارای دامنه کم اما طول موج بالا (چند صد کیلومتر) هستند. سونامی ها معمولاً در دریا قابل توجه نیستند اما در آب های کم عمق یا خشکی برجسته هستند.
علت
ناشی از نیروی گرانشی خورشید و ماه است.
توسط زمین لرزه ها، فوران آتشفشان های زیر دریایی یا به دلیل انفجار هر حباب گازی در دریا یا اقیانوس ایجاد می شوند.
شدت
شدت تغییر جزر و مد فقط در برخی مناطق که به اندازه کافی بالا است قابل توجه است (به اندازه 55 فوت در خلیج فاندی، کانادا).
سونامی ها می توانند طول موجی تا 200 کیلومتر داشته باشند و با سرعت بیش از 800 کیلومتر در ساعت حرکت کنند. هنگامی که سونامی ها به آب های کم عمق نزدیک توده های خشکی نزدیک می شوند، سرعت کاهش می یابد و دامنه بسیار سریع افزایش می یابد.
مکان
بیشتر در مناطق ساحلی دیده می شود.
اکثریت سونامی ها (80%) در اقیانوس آرام رخ می دهند اما می توانند در هر توده آبی بزرگ رخ دهند اگر علل زیربنایی وجود داشته باشد.
فرکانس
روزانه در یک منطقه ساحلی رخ می دهد.
سونامی ها فقط زمانی رخ می دهند که اختلال لرزه ای در توده های آبی بزرگ وجود داشته باشد.
درباره موج جزر و مد و سونامی
موج جزر و مد
موج جزر و مد امواجی اقیانوسی هستند که به طور دوره ای رخ می دهند و به موقعیت نسبی زمین و ماه بستگی دارند. به همین دلیل است که زمان رسیدن جزر و مد هر روز متفاوت است. ارتفاع موج جزر و مد توسط نیروی گرانشی ماه تعیین می شود؛ بنابراین در طول ماه نو و کامل به بالاترین حد خود می رسد و در طول ماه های ربع به پایین ترین حد خود می رسد. مناطق ساحلی روزانه دو جزر و مد بالا و دو جزر و مد پایین را تجربه می کنند.
در گذشته، به سونامی ها به اشتباه موج جزر و مد گفته می شد، اما آنها ارتباطی با تشکیل جزر و مد ندارند و می توانند در هر حالت جزر و مدی رخ دهند. در ژاپنی، سونامی به معنای “موج بندری” است زیرا این پدیده بیشتر در مناطق ساحلی دیده می شود. در متون جغرافیایی اولیه، سونامی نیز به عنوان امواج دریایی لرزهای شناخته میشد. سونامیها معمولاً دارای دامنه کم اما طول موج بالایی هستند که میتواند چند صد کیلومتر باشد. سونامیها معمولاً در دریا قابل توجه نیستند اما در آبهای کم عمق یا خشکی برجسته هستند.
علت
موجهای جزر و مدی به دلیل خورشید و ماه ایجاد میشوند، اما به دلیل فاصله نزدیک زمین و ماه، تأثیر ماه بر امواج جزر و مدی بسیار بیشتر از خورشید است. سونامیها میتوانند توسط زمینلرزهها، فوران آتشفشانهای زیر دریایی یا به دلیل انفجار هر حباب گازی در دریا یا اقیانوس ایجاد شوند. این علل پتانسیل ایجاد سونامی را دارند، مشروط بر اینکه درست زیر توده آب رخ دهد، دارای دامنه متوسط باشد یا حجم زیادی از آب را جابجا کند.
شدت و خسارت
شدت تغییر جزر و مد فقط در برخی مناطق که به اندازه کافی بالا است قابل توجه است (خلیج فاندی در کانادا که به ارتفاع 55 فوت رسیده است). جزر و مدهای قوی پتانسیل آسیب رساندن به خانههای ساحلی را دارند و میتوانند منجر به سیل شوند. سونامیها میتوانند طول موجی تا 200 کیلومتر داشته باشند و با سرعت بیش از 800 کیلومتر در ساعت حرکت کنند. هنگامی که سونامیها به آبهای کم عمق نزدیک تودههای خشکی نزدیک میشوند، سرعت کاهش مییابد و دامنه بسیار سریع افزایش مییابد. مقیاسی که برای اندازهگیری سونامیها استفاده میشود، مقیاس Sieberg-Ambraseys و مقیاس Imamura-Iida است که به ترتیب برای سونامیهای دریای مدیترانه و اقیانوس آرام استفاده میشود. بزرگی سونامیها با ML (Murty و Loomis) اندازهگیری میشود.
سونامیها میتوانند خسارات گستردهای ایجاد کنند. این امواج قدرتمند میتوانند کل روستاها را نابود کنند و هر چیزی را که سر راهشان قرار دارد غرق کنند. یک روش موثر برای جلوگیری از خسارت، کاشت درختان مقاوم در امتداد ساحل است که قادر به تحمل نیروی این امواج هستند.
مکان
موج جزر و مد پدیده ای است که در بیشتر مناطق ساحلی دیده می شود. اکثریت سونامیها (80%) در اقیانوس آرام رخ میدهند اما میتوانند در هر توده آبی بزرگ رخ دهند اگر علل زیربنایی وجود داشته باشد.
فرکانس
موجهای جزر و مدی در بیشتر مناطق ساحلی روزانه رخ میدهند، در حالی که سونامیها زمانی رخ میدهند که اختلال لرزهای در تودههای آبی بزرگ وجود داشته باشد. اگرچه سونامیها را نمیتوان با دقت پیشبینی کرد، اما برخی علائم هشداردهنده وجود دارد که میتوان از آنها برای نجات جان انسانها استفاده کرد.